Izleti

Za tiste, ki bi želeli spoznati bližnjo okolico naših Strehovskih goric, pa občino Dobrovnik, sosednje kraje in seveda krajinski park Goričko ter pogledati čez mejo k Avstrijcem ali Madžarom, pripravimo enodnevne ali večdnevne izlete. Posebnost pri tem pa je, da si lahko izberete tematske izlete in vse do strokovnih.

Izhodišče poti ali zaključek je Vinotoč Urisk (predhodni dogovor)

 

1. BUKOVNIŠKO JEZERO, PREBUJAJOČA SE LEPOTICA  S KAPELO SV.VIDA, IZVIROM SV. VIDA IN ENERGETSKIMI TOČKAMI

Razdalja od vinotoča: 1000 metrov

PEŠ ALI S KOLESOM

 

izlet1

 

 

Izlet je namenjen ljubiteljem narave, miru. Prvi del označene poti vodi med vinogradi in številnimi kletmi po ravnem do gozda. Drugi del pa med bukovimi in hrastovimi gozdovi. Tu, zadaj za Strehovskimi goricami v gozdnem hladu pridete najprej do kapelice Sv. Vida, okrog katere se razteza blagodejno zemeljsko sevanje z označenimi zdravilnimi točkami. Ob kapeli se lahko odžejate s hladno vodo Vidovega izvira. Tudi voda ima energijsko moč in zdravilne učinke zlasti za oči. V ustnem izročilu je živih mnogo zgodb.

Nekoliko nižje, v dolini se nahaja Bukovniško jezero s številnimi ribami. Vodni ekosistem gosti številne, tudi redke živali. Kot tipična vodna rastlina je tu vodni orešek. Okolica jezera je obdana z gozdovi, ki nudijo domovanje številnim gozdnim živalim.

Uživate lahko v ribolovu in gobarjenju, ki so povezani z izvrstno kulinarično dediščino.

 

 

2. MED VINOGRADI DO VRHUNSKIH VIN V  STREHOVSKIH IN DOBROVNIŠKIH GORICAH

Razdalja od vinotoča in nazaj: 3 km

 

izlet2

 

Strnjeni vinogradi Strehovec in Dobrovnika so izredno lepe vinorodne lege. Nad vinogradi so  prijetne poti, jase s čudovitim razgledom po ravninskem delu Prekmurja. V Strehovskih goricah je okrog 33 ha v dobrovniških 70 ha vinogradov. Posebnost v Strehovskih goricah je okrog 400 kleti, ki se nahajajo na vrhu goric, drugod na vznožju. Dobrovniški bregovi se , imenujejo Gornji breg, Boršov breg in Popov breg. Tu se nahaja kapelica Sv. Urbana, kjer je zasajena potomka najstarejše trte na svetu, modra kavčina. Blizu je ampelografski vrt z več kot 100 različnimi sortami vinske trte.

Prijetna bodo srečanja z vinogradniki v vinskih kleteh tako, da žejni ne bomo ostali. Če pa slučajno, na povratku vas čaka vinska klet, vinotoč Urisk.

 

 

2. ODKRIVANJE ZANIMIVOSTI OBČINE DOBROVNIK

DOBROVNIK – STREHOVCI – ŽITKOVCI

Razdalja od vinotoča in nazaj: 5 km

 

Občino Dobrovnik tvorijo tri vasi: Dobrovnik, Strehovci in Žitkovci, skupaj okrog 1.400 prebivalcev. Dobrovnik (prvič omenjen 1270, trg 1334, mesto 1389), naselje ob glavni cesti Moravske Toplice – Lendava.  Osrednji del se nahaja okrog cerkve Sv. Jakoba (1794), vredna ogleda. V njeni okolici je še na ogled postavljeno:  krajevni muzej v hiši Dobronoki Gyögy, kulturni dom, zdravstvena postaja, trgovine in gostilni. Nekoliko južneje se nahaja velik rastlinjak orhidej. Zaključek na vinotoču.

 

 

STREHOVSKE GORICE – VAS VINSKIH KLETI

OD KLETI DO KLETI

Razdalja od vinotoča in nazaj: 1-2 km

 

izlet3

 

 

Izlet namenjen ljubiteljem vin. Ob sprehodu skozi vinograde, delo v vinogradu, spoznamo vinsko trto, sorte grozja, vinograde, kleti, vinogradnike, njih navade in ob prigrizku bogato paleto njihovih vin. Zaključek na vinotoču

 

 

4. IZLETI PO TRIDEŽELNEM PARKU  GORIČKO – RAAB – ŐRSÉG

Razdalja od vinotoča in nazaj: do 70 km

 

  • IZLET MED ŽIVE DOMAČE OBRTI

Poljedelstvo in živinoreja sta prevladujoči dejavnosti na Goričkem. S kmetovanjem in vsakdanjim gospodarjenjem je povezanih veliko domačih obrti in dejavnosti.

Na nekaj urni ali poldnevni poti po Prekmurju in Goričkem lahko tako spoznate veliko domačih obrti in dejavnosti.

Tako lahko obiščemo: kovača, kolarja, pletarja; pa mlinarja, peka, medičarja, oljarja, vinarja, žganjarja; pa tkalca, lončarja, sodarja, mizarja.

Povejte, katere domače obrti ali dopolnilna dejavnost vas zanima, tja se bomo odpeljali, pa tudi kupili jih boste lahko. Zaključek na vinotoču Urisk na druženju, prigrizku, večerji ali degustaciji.

Mnogi bi se radi naučili izdelave različnih izdelkov domače obrti. Zakaj pa ne.

 

  • IZLET NA DELAVNICO IZDELKOV DOMAČE OBRTI

Tako za vas pripravimo delavnico, kjer se boste naučili izdelovati izdelke iz slame, ličja, risanja pirhov – remenk, pletenja košar, rezbariti, izdelovanja papirnatih rož ali lončarstva. Trajanje nekaj ur do enega dneva.

 

  • IZLET NA SEJEME DOMAČE OBRTI, RAZSTAVE

Sejmi so velikokrat priložnost za nakup izdelkov domače obrti. Sejmarstvo je v Prekmurju, Goričkem pa tudi sosednji Avstriji in Madžarskem, še precej živo in zanimivo. Sem spadajo tudi proščenja v vaseh s katoliškimi cerkvami na dan godovnega zaveznika, kjer nikoli ne manjkajo sejmarji, različni rokodelci. Zaključek med vinogradi, na vinotoču Urisk s presenečenjem.

 

  • IZLET MED ZDRAVILNE VRELCE  POMURJA IN MADŽARSKE

Panonsko morje je deželi podarilo med ostalim tudi zdravilno moč termalnih voda. Spoznajmo nekatera izmed njih: od najbližjih Moravskih Toplic in Lendave do Banovec in številnih čez mejo, pri Madžarih. Izlet lahko povežemo še z drugimi ogledi in odkritji tako, da lahko traja od pol do celega dneva. Vse do zaključka na vinotoču Urisk, boste uživali v neokrnjenih kotičkih prelepe narave, se sprostili in si nabrali novih moči.

 

5. IZLET TREH DEŽEL

Razdalja od vinotoča in nazaj: do 100 km

 

Malici na vinotoču Urisk (ali zaključek). Vožnja proti Madžarski meji do Nemesnépa. Spoznamo zaostal mejni svet, pa Velemirsko romansko cerkev in vas lončarjev Magyarszombatfa. Na poti obiščemo eno izmed zanimivih čard – gostiln, spoznamo tipično madžarsko jed ter ob tem njihova vina. Na  Goričko vstopimo v Hodošu. Postanek za obisk  največjega gradu Grad, kjer spoznamo številne sobane, obrtne delavnice, v grajski kleti pa poskusimo še goričko vino. Vožnja ob avstrijski meji po vinski cesti čez Fikšince do Cankove, kjer skočimo še med znane vinograde Klöcha v sosednji Avstriji. Vina spoznamo v vinogradniški vinoteki ali enem od številnih vinotočev.

 

6. PO SLADKI POTI

Razdalja od vinotoča in nazaj: do 40 km

 

Začetek poti v srcu Goričkega, v Ratkovcih, kjer obiščemo medičarstvo družine Celec. Na hribu Kermedin spoznamo staro obrt, si ogledamo razstavo in poskusimo medene dobrote. Ne daleč, v Ivanjševcih obiščemo čebelarstvo Kozic, ki nam ne predstavi samo med temveč bogato kmetijo. S sladkimi dobrotami Prekmurja zaključimo na vinotoču Urisk.

 

 

CENIK DEGUSTACIJ:

  1. 3 vzorci s prigrizkom (kruh, jabolka, orehi, sir ali perec ali ocvirkova pogača). Najmanjše število vin v degustaciji: 3 vzorci iz tekočega letnika sort: šipon, beli pinot, laški rizling, traminec, modri pinot

       Cena: 5 eur,   vsak nadaljnji vzorec 1 eur

  1. 3 vzorci, od tega l predikat (pozna trgatev ali izbor starejšega letnika) z običajnim prigrizkom. Najmanjše število vin v degustaciji: 3 vzorci

      Cena: 6 eur,   vsak nadaljnji vzorec 1 eur za tekoč letnik in 2 eur za predikat

  1. 4 vzorci s prigrizkom. Vina tekočega letnika: šipon, beli pinot, laški rizling, traminec ali modri pinot

      Cena: 6 eur,   vsak nadaljnji vzorec 1 eur za tekoč letnik in 2 eur za predikat

  1. 4 vzorci, od tega 1 predikat s prigrizkom. Vina tekočega letnika: šipon, beli pinot, laški rizling, traminec ali modri pinot in predikat: pozna trgatev ali izbor

      Cena: 6 eur,  vsak nadaljnji vzorec 1 eur oz. predikat do izbora 2 eur