Začetki vinogradništva segajo v leto 1960, od vinograda v Lendavskih goricah in Dobrovniku. Danes imam vinograd le v Strehovskih goricah na območju, imenovanem »pod Prešami« in to 3000 trsov tik ob kleti, vinotoču.

Vinograd je vključen v integrirano pridelavo grozdja.

Pridelujem sorte: Šipon, Laški rizling, Beli pinot, Modri pinot in Traminec

 

turisticna-kmetija-vinotoc-urisk1

 

 

ŠIPON

MOZLER, FURMINT

Vedno bolj priljubljena, stara sorta. Vino je svetlo rumeno zelenkaste barve z izraženim svežim sadnim vonjem. Je sveže, prijetno pitno vino z nekoliko bolj izraženo kislino a nežno sortno cvetlico.

Vino letnika 2014 je suho z 5.53 g/l kisline, 3,3 g/l sladkorja in 12 alkohola

 

vinogradnistvo2

 

 

LAŠKI RIZLING

WELSCHRIESLING, OLASZ RIZLING

Najbolj razširjeno vino v Prekmurju in spada med najbolj hvaležne sorte. Vino ima svetlo rumenkasto zeleno barvo. Cvetica je sveža in nežna. Z značilnim, prijetnim in diskretnim vonjem in okusom. Okus rahlo spominja na lipov svet. Aroma je elegantna in nežna. Nežna kislina daje vinu ugodno svežino. Lahko je brez ali z ostankom ne povretega sladkorja.

Vino letnika 2014 je polsuho z 6.30 g/l kisline, 10.5 g/l sladkorja in 11.5 alkohola

Vino letnika 2015 je polsuho z 5.50 g/l kisline, 9.1 g/l sladkorja in 11.5 alkohola

 

 

BELI PINOT

WEISS BURGUNDER, PINOT BLANC

Je rahlo rumenkasto zelene barve, starejše s poudarjenim rumenkastim tonom. Je elegantno, fino nežno aromatično, bogato na ekstraktu. Vonj nežno izražen , ugoden s sadnimi in cvetličnimi odtenki. (po listju oreha, kutini). Daje velika vina.

Vino letnika 2014 je polsladko z 6,06 g/l kisline, 26,7 g/l sladkorja in 12 alkohola

Vino letnika 2015 je polsladko z 6.13 g/l kisline, 29.3 g/l sladkorja in 11.5 alkohola

 

vinogradnistvo3

 

 

MODRI PINOT

BLAU BURGUNDER, PINOT NOIR

Je ena izmed najkakovostnejših sort na svetu, Je bolj ali manj rubinasto rdeče barve. Ima tipično-značilno svojstveno plemenito cvetico, ki spominja na mandeljne ali robidnice. Vonj je lep, saden. Spominja na češnjev plod. Okus je žameten. Vino je polno, bogato elegantno s srednje visoke kisline s fino trpkostjo in harmonično. Sorta primerna za staranje. Zori počasi.

Vino letnika 2014 je suho z 6,31 g/l kisline, 2 g/l sladkorja in 12,50 alkohola

Vino letnika 2015 je suho z 5.34 g/l kisline, 1.6 g/l sladkorja in 13.00 alkohola

 

vinogradnistvo4

 

 

 

TRAMINEC

TRAMINER, TRAMINI

Barva vina je rahlo intenzivnejša od zelenkasto rumene do zlato rumene. Alkoholno je bogatejši, kislina plemenita Odlikuje ga bogastvo cvetice in arome, ki je izredno trajne. Spominja na divje vrtnice. V okusu zelo polno, bogato na ekstraktu z nižjo kislino in z ostankom ne povretega sladkorja.

Vino letnika 2015 je polsladko z 4.93 g/l kisline, 24,2 g/l sladkorja in 11.5 alkohola

 

vinogradnistvo5

 

 

PENINA – IZPOD STREHOVSKIH PREŠ

Vrhunsko naravno peneče vino iz sort: šipon in laški rizling, polsuho, izdelano po klasični metodi. Odlikuje ga lepa svežina in prijetna pitnost.

Vino letnika 2009,  polsuho, z 6,08 g/l kisline, 22 g/l sladkorja in 12.60  % alkohola, stekleničeno.

 

 

VINOTEKA – ARHIVSKA KLET

V eni izmed kleti stare stoletne cimprače se nahaja vinoteka, kjer se nahajajo najboljši vinski letniki od leta 1996 nadalje. Predvsem so to vina posebnih kakovosti.

Tu se nahajajo predvsem arhivska vina sort: Laški rizling, Beli pinot in Modri pinot v kategorijah od pozne trgatve, izbora, jagodnega izbora in ledenega vina.

Vina se ne prodajajo predvsem zaradi majhnih količin (običajno nekaj 10 steklenic). Možen ogled v manjših skupinicah. Namenjene so le določenim priložnostim, dogodkom, občasnim degustacija.

.

 

vinogradnistvo6